Aangezien vervoer mijn derde natuur geworden is nog een shot van Isabella. Steeds op het droge. Gelukkig: door krimp van het hout zijn er wel enkele gaten in de wand. En dus niet meer zeewaardig. De Isabella ligt tegenover het Kasteel ter Leyen. Een waterburcht in Renaissancestijl. En goed onderhouden. Aan de buitenkant toch. Er was al sprake van een "Goed ter Leyen" in 1410. De periode van de grote overstromingen. Het Meetjesland ligt tussen 4 en 11 meter boven de zeespiegel. Sinds 838 zijn er zo'n 33 dijkdoorbraken en overstromingen geweest. Enkele in het oog springende vloeden: op 8 oktober 1375 ontstond de Braakman in Zeeuws-Vlaanderen. Tot meerdere eer en glorie van de Gentenaars, want zij "kregen" dus hun doortocht naar de Schelde, de voorloper van het Kanaal Gent-Terneuzen.
De Allerheiligenvloed van november 1570 liet het Verdronken land van Saeftinghe (Ik hoor hier steeds het luiden van de klok... Miek en Roel) ontstaan. Maar gooide roet in het eten van Alva. De moegetergde en uitgehongerde bevolking verzette zich tegen de belastingverhogingen. We spreken van een vijfde en een tiendepenning: 5 % en 10 %. Wij, de moderne en huidige Vlaming zit met een vijfenveertigste "penning": 45 %... En toch slikken we dat nog. Raar maar waar. Al zijn we goed voorzien van brood en spelen. Dit geheel en volkomen terzijde.
Terug naar de getuigen van het verleden. Maragreta van Male liet dan wel de Sint-Jansdijk aanleggen ter bescherming van het achterland. De Sint-Elisabethsvloed van 18/19 november 1421 veroorzaakte een binnenzee waardoor de Biesbosch kon ontstaan. Genoeg vloeden. We waren op weg naar Assenede. Alwaar we, op de pui van het laatclassicistische gemeentehuis (1771), recht tegenover de schandpaal (?!), een bijzondere vrouw mochten fotograferen: Dame Jusititia...zonder blinddoek en met een weegschaal in evenwicht...
Deze dame is zeker bijzonder: zij geeft zelfs een schuilplaats aan een zieke duif. Wat een verschil met eenzelfde dame op de pui van het oude gerechtshof in Antwerpen: geblinddoekt en een "onevenwichtige" weegschaal. Wie zei er ook alweer dat " 't kon verkeren"? Deze is echter maar in zandsteen. Die van Antwerpen is in brons. Als dat geen verschil maakt?
Maandag is het weer zover: ik kan/mag/moet (schrappen wat niet past) in het juridisch strijdperk treden met de fiscus. Er is een remake van Spartacus in aantocht... Benieuwd of de rechter mij nu wel spreekgelegeheid zal geven. Denk dat het alweer een vrouwelijke rechter zal zijn. En die hebben iets tegen mij. Misschien moet ik maar eens de rol van de zieke duif spelen. Wie weet.
Maar ik dwaal af. Tot slot nog een verklaring van de naam "Meetjesland".
Toen ons aller vriend keizer Karel V de streek ging verkennen moet hij bij het zien van de oude vrouwtjes gezegd hebben: "dit is hier een land van enkel maar meetjes" (meetje = oud vrouwtje). De inwoners hadden hun jonge dochters binnen gehouden, kennende de reputatie des keizers.
Tweede verklaring: aangezien het bij de grondverdeling ging om veel kleine stukken moest er veel gemeten worden. En dus ligt de naam voor de hand.
Derde verklaring: (ergens gelezen maar weet niet meer waar) bij de talrijke dijkdoorbraken werd er op die plaats meer zand weggespoeld dan verder achter deze stroomversnelling. Als de zee zich terugtrok bleven daar meertjes achter. Iemand heeft wellicht de "r" laten vallen of kon ze niet uitspreken. Vandaar ook de talrijke "meetjes" in het landschap. In tegenstelling tot de "wielen" in het Scheldeland, hebben deze meertjes de vorm van "meetjes". Kiest u zelf maar wat u het meest aanneembaar vindt.
Om af te sluiten een meertje in de vorm van een meetje in het Meetjesland, zonder oud vrouwtje en niet gemeten.
Prettig weekend;
Take care,
Luigi.
20.03.2010.
No comments:
Post a Comment